February 26, 2012

Star Wars: The Phantom Menace во 3D

Конечно и ние, жителите на земја од третиот свет, имаме можност да гледаме 3D филмови во кино. Подобро покасно, него никогаш, така? Океј, имаме услови засега, па дури и Star Wars: The Phantom Menace како дел од репертоарот.

Се собравме фина екипа, расположени една недела претходно со спремни карти, а очигледно заборавивме што одиме да гледаме. Вчера се докажа дека и седум димензии не би го испрале The Phantom Menace. 3D ефектите и не беа толку лоши. Барем не делуваа исфорсирано, него онака, културно, на место. Имаше некои сцени кои очекував да бидат многу подобро изведени, меѓутоа филмот не е сниман со таа цел да биде 3D. Затоа, најизразени во оние делови од филмот каде што преовладува CGI. Значи, поголемиот дел од тие два саата, иако и ги немаше секаде каде што би одговарале. Пример, во подводниот град на Набу. Јасно е дека Лукас работел со веќе снимени сцени, ама кога може да додава глупости во Return of the Jedi, зошто не склопиле некој кадар плус што ќе може да се прикаже во 3D? И, експлозијата на бродот на крај? 3D? Не? Без гајле, за неколку години филмот ќе биде прикажан пак, откако Лукас ќе се реши да го дошминка пак.

Приказната е смешна. Колку повеќе го гледам The Phantom Menace, толку повеќе лошите страни доаѓаат до израз. И, не, не е само Џар Џар проблемот. Што е со целата блокада на Набу? Која е причината, што е Trade Federation? Зошто Џедаи се испратени да решаваат политички проблеми? Зошто ако филмот е наменет за деца, има толку труење со конфузни политички мастурбации? Зошто Квај-Гон го носи Џар Џар иако и сам знае дека создава само проблеми? Која е улогата на Оби-Ван во филмот? Зошто Вејдер го има направено C-3PO? Зошто воопшто постои филмов? Зошто Силата има "научно објаснување"? И на крај, зошто ако филмот е толку катастрофален, единствените добри ликови умираат на крај?

The Phantom Menace е пропуштена шанса и пример за нереализиран потенцијал. Дури и најдобрата сцена во филмот е неколку пати прекината со ТРИ досадни сцени. Не дека битките со лајт-сејбери во оргиналната трилогија одат неприкинато, меѓутоа таква сцена да упропастиш со Гунгани? Или со копиљ што никого неможе да убеди дека е Дарт Вејдер? Ајде, бе. И, покрај тоа, имаш уште два филма кои се доказ дека дебелиот врат на Лукас не учи од сопствените грешки. Проблемот е што човекот мислел дека што и да направи ќе биде успешно, судејќи според бројот на оргазми во минута на фановите низ годините пред новата трилогија. Ужас.

Како кино искуство е супер, да. Се додека не се појави Џар Џар и не сфатиш дека некои сцени се болно долги и напорни. Приказната и онака е премногу рендом за да ја следиш. Ако ништо друго, стискаш заби и чекаш да дојде дуелот на крај, под услов да не си мртов или заспан претходно.

1 comment:

Ivana said...

Филм правен без љубов, за пари.
На кратко, многу лош филм.