November 8, 2011

Најава за RIFT 1.6

Доколку некој се сомневаше во успехот и развојот на RIFT, најавата за новиот patch е доказ дека TRION немаат никакви намери да сопрат. Играта расте со секој нов апдејт и постојано добива нова содржина, често уникатна и иновативна за жанрот. Факт е дека RIFT поставува нови стандарди и еден од показателите е тоа што и Blizzard за новата експанзија најавуваат динамична содржина, односно инвазии. 1.6 ќе биде најголемиот апдејт на играта до сега, кој се очекува во текот на овој месец.

Ember Isle е нова зона, два пати поголема од моментално најголемата во Телара, Shimmersand. Ember Isle е огромен, преубаво дизајниран остров на кој ќе може да стапнат играчите со левел 50. Силно сконцентрирана и на приказната, оваа зона е всушност оргиналниот дом на Келари Елфовите. За да биде запазен делот на Гардијаните, Ember Isle ќе биде и место за Џуџињата, кои под низа околности успеале да заглават тука, со своја база. Повеќе детали околу Ember Isle, во интервјуто со дизајнерот Хан Ханлин на ZAM. Во новиот patch ќе има нов мод, Onslaught, во кој играчите преку активирање на офанзивни и дефанзивни кули, ќе може да се справуваат со инвазиите, бранејќи ги Sourcewell-овите кои исто така се новост во апдејтот. Секако, ќе има и нова инстанца, но за тоа во некој нареден пост.

На RiftJunkies има фина галерија со скриншоти од Ember Isle. Зоната е веќе некое време достапна на PTS (Public Test Shard) и може да се разгледа и во "живо". Еве и едно видео.

Другата работа, што лично не ми е баш најинтересна, е новиот World Event. Барем во RIFT не сакав да видам 'адаптирани' празници, инспирирани од вистински како овој што е за Божиќ и Нова Година. Играчите се жалеа зошто немало тематски ивент за Халовин, па еве TRION се решија да одговорат со ова. Таквите ивенти беа интересни во World of Warcraft на пример, затоа што играта често црпи инспирација од поп-културата, па некако вакви 'празнични' дешавки повеќе ми припаѓаа таму. RIFT веќе си има фино поставен lore, и некако е глупо што ќе го чепнат со вакви ствари. Ивентот се вика Fae Yule Festival и во видеово може да се види што ќе биде. Ќе може да се добие и Рудолф маунт што е тотална глупост исто, ама знам дека ќе го имам. И ирвас ќе има и тоа ќе го соберам. FML.

Апејтов требаше да има и Adventure мод, каде што 20 играчи ќе бидат пуштени во (инстанцирана) зона, соработувајќи околу посебни квестови. Решија да го чуваат за 1.7 зошто ќе беше премногу тука, а веројатно немаат нешто многу за тој patch. Со ова темпо, којзнае до кај ќе стигне RIFT во 2.0. За посебна експанзија, сеуште е рано да се размислува, играта не наполни ни една година. Меѓутоа, фино би било доколку додадат 5-10 левели плус, колку да не се жалат играчите за endgame-от.

Ќе заборавев да кажам, се спрема и некој нов мод на Black Garden, Stockpile. Ноќеска почна на прватните тест сервери.

No comments: