September 10, 2010

Први впечатоци од StarCraft II: Wings of Liberty

Ете, ја сефтосав новата машина со StarCraft II: Wings of Liberty. Ретко се дешава било што да ми ги надмине очекувањата, а StarCraft II го направи баш тоа. Blizzard одамна се докажаа како компанија која вложува максимум во своите игри и настојува на тоа комплетно да ги задоволи играчите. StarCraft II е одличен пример за тоа. Чекањето на оние кои ги броеа деновите до излегувањето на играва, верувам дека им се исплатеше (јас сум повеќе фан на Warcraft, така да не гризев прсти изминативе години).

До сега стигнав да ги изиграм првите пет мисии од кампањата. Лудница! Во ретки случаи, RTS игра може да ме завлече до волку со кампања, обично знам да скокнам диретно на скирмиш. Starcraft II го нема тоа, барем не сингл-плеер, меѓутоа има многу добра кампања (само Terran, на жалост). Да, се вртат некои скирмиш мапи со AI по нетов, само што не стигнав да ги пробам. Кампањата е многу повеќе од тоа што сме обично навикнати. Помеѓу мисиите има предобро сработени сцени низ кои се протега приказната, кои комотно може да се спојат во краткометражен филм. Покрај тоа, брифингот пред секоја мисија уште толку додава за развој на приказната.

Настрана приказната, уште сум на почеток за да зборам, останатото е совршено. Без многу експериментирање, Blizzard си ја знаат работата и тука нудат се што има во оргиналната StarCraft, исполирано со милион детали, ефекти, тамам музиче, одлично спакувано. Ќеифот е огромен, зошто имам прилика да ја шибам на асална конфигурација, со сите ствари ставени на ultra. Најбитно од се, филингот од оргиналот е присутен, така да и покрај годините што пројдоа, пак се осеќа духот на StarCraft. Тоа најмногу ме воодушеви. А, штом сум јас толку возбуден околу играва, можам да замислам како им е на оние што играат 12 години.

Играта е тука да го врати сјајот на жанрот кој се изгуби последниве години. Не памтам ваков добар RTS од деновите на Red Alert II и The Frozen Throne. Ќе пишам повеќе у следна прилика, моментално сум под хипноза од играва... Браво Близард.

1 comment: