July 20, 2009

Stargate: Continuum

Минатото лето изгледав девет од десет сезони Stargate SG-1 и бев презаситен. Требаше да помине речиси година за да го гледам Stargate: Continuum. По долг период без Stargate, ми дојде како освежување. Continuum е вториот од трите најавени долгометражни direct-to-DVD филмови со SG-1 тимот, кој што излезе минатата година.

Веројатно единствената маана на филмов е тоа што неможе да функционира независно од серијата, бидејќи повеќето работи кои го прават интересен се поврзани со Stargate SG-1. Ба'ал, последниот Гуаулдски душман на универзумот, е осуден на смрт и на неговата свечена егзекуција се поканети членовите на SG-1. За да не биде толку совршено, Ба'ал си ја наредил работата враќајќи се во 1939 година, додека Портата е пренесувана од Египет до Америка, со менување на временската линија, како би си го спасил сопствениот задник во последен момент. Да, како името Continuum да не сугерираше дека приказната се базира на патување низ времето. Stargate неколку пати чепкаа патување низ времето и се навистина добри на таа тема, така што филмов не е исклучок. На некои моменти делува истрошено, да, можеби да не апстинирав од Stargate толку време, ќе бев престрог со заклучоциве.

Филмот (две споени епизоди, ако некој повеќе сака така) како целина е океј, има навистина добри моменти, но удира потпис на мојон муабет дека времето на овој тип на СФ серии е завршено. Океј, можеби не, но дефинитивно ваквиот формат на серии неможе да се носи со тоа што го денес се нуди на телевизија. Мислам дека Battlestar Galactica (иако затупе во втора сезона), постави нови стандарди за изведба на СФ серија со екипаж кој патува низ вселената.

Зошто го зборам ова? Зошто до крај на оваа година ќе започне да се прикажува Stargate Universe, третата Stargate серија. Иако продуцентите велат дека серијава ќе шета надвор од рамките на стандардниот Stargate формат, (каде што секоја епизода е засебна и знаеме дека на крај се ќе биде во ред како што било, па макар и планетата Земја да експлодира на 20-тата минута од епизодата), се сомневам дека ќе видиме нешто што не сме виделе до сега. Кастингот е океј, останува да видиме како ќе се снајдат со приказната која и не ветува којзнае колку...

No comments: