July 19, 2009

Поларис колекција

Денес по вторпат ја прочитав Dune од Френк Херберт. Првата книга, нормално, додека вторава моментално ми стои на биро и чека да си направам кафе и да ја грабнам. Дури сега ја гледам убавината на серијалов и генијалноста на Херберт. Ги имам сите шест книги на хартија и планирам да ги прочитам периодов. Деновиве ќе го гледам филмот, а и мини-серијата, па ќе пишам нешто повеќе.

Втората книга мислев дека ја имам загубено, па така се сетив на дискот со Поларис (издавачка куќа од Белград) изданија, со вкупно 227 СФ наслови од еден куп автори како Френк Херберт, Даглас Адамс, Исак Асимов, Клајв Баркер, Ден Симонс, Артур Кларк... Ги има речиси сите значајни СФ книги досега издадени. Спакувани се во HTML каталог (и се HTML формат), поделени во повеќе категории, така што лесно се наоѓаат. Го ставив дискот на Репидшер, фајлот е голем околу 70 мегабајти, а вреди да се има, бидејќи некои наслови потешко се наоѓаат кај нас. Клик тука за даунлоуд.

4 comments:

Tomi said...

Dune е одличен серијал, но не се само 6 книги - односно, Herbert напишал 5, а Поларис ги објавува првите 2 како 6-томен комплет, за подоцна да ги објави и последните 3... На ЦДто мислам дека ги има сите.

Па, уживај :)

Azagthoth said...

Ова е второто ЦД од колекцијата на Поларис. Да не можиш и првото да го најдеш?

Бојан Николов said...

Не, не. Не второто, туку е второто издание. Ги има истите книги како на првото, плус некои нови. :)

Azagthoth said...

Ах... Ја немав добро разбрано. Фала за исправката :) Поздрав.