August 4, 2015

Втората сезона на Halt and Саtch Fire

Не можам да престанам да си ја удирам главата во биро од неверување како е возможно ваков квалитет како Halt and Catch Fire да биде недоволно забележан. И, покрај интересната приказна која навлегува во историјата на ова на кое денес го пишувам постов, феноменалната актерска екипа и ликови, префинетиот избор на музика (фала за Big Black Delta!), повторно се соочува со судбината на серии кои до ден денес ги оплакуваме. Во моментов, AMC уште размислува дали да одобри трета сезона, додека паралелно спрема спин-оф на The Walking Dead. Тага и револт. Спремен сум да тргнам пешки да протестирам пред студиото. Би пешачел и пливал две сезони, ама еј, мора да видам што ќе се случи со Гордон и колку МекМилан може да биде гомно. 


Невидена штета ќе е ако серијата застане тука. Особено откако покажа дека има храброст да се развива и да истражува територии кои ретко се присутни во фикција. Втората сезона комплетно се спротистави на оние идеи во првата. Тогаш видовме корпорациска битка за превласт на пазарот за персонални компјутери, а овој пат технолошката револуција е прикажана преку мал стартап кој се занимава со раните онлајн игри и практично ги раѓа првите BBS-и. Транзицијата на темата е толку природна што не ми ни беше јасно што всушност е сезонава додека не изгледав неколку епизоди. Втората сезона на Halt and Catch Fire последично го тргна фокусот од главните двајца ликови од Кардиф Електрик, заменувајќи ги со нивните сегашни и поранешни понежни половини. Ова е Мјутини, жени што ќе ти затропаат на врата ако им украдеш код искуцан во дневна соба распослана со кабли. И, ќе те вработат ако си доволно вреден. 

Гордон и МекМилан се тука, но во малку поинаква улогa. Претежно ги сркаат стварите од претходната сезона и тоа секој својата. МекМилан е во сосема различна позиција, одделен од "природното живеалиште", меѓутоа ликот е толку добро развиен што одлично успева да биде нагласен онаков како што го знаеш. Особено на крајот од сезоната, кога серијата ги спушти картите што десет епизоди некако успешно ги држеше при себе. Гордон е во малку понезавидна ситуација, веројатно точка од која нема враќање назад, влог кој можеби е преголем и за продуцентите. Но, со оглед на тоа во кој правец се одвиваше целата втора сезона, беше супер начин за да се одржи ликот занимлив. Без разлика колку ќе се искомплицираат нештата понатаму. Сè е до тоа како планираат да си играат со евентуалната трета сезона.

А, следната сезона, ако ја има, има потенцијал да го направи истото што втората го направи со првата. Веќе имаше мал знак за правецот во кој веројатно би се движела, и не можам да сум повозбуден од ова. Со ова темпо, во совршен све каде што Halt and Catch Fire доаѓа до сезона со поголема бројка, би можеле да ја видиме целата историја на сè што вклучува компјутери и до денешен ден. Еве не мора до толку, барем оној период пред експанзијата на социјалните мрежи. Дури и по цена да скокаат од период во период со години разлика. Сакам да ги видам овие ликови во средина на 90-ти, кога повеќе домаќинства имаат компјутер, а интернетот не е толку научно-фантастичен и трендовите и достигнувањата од тој период.

Halt and Catch Fire заслужува иднина. Повеќе од било која друга серија моментално.

No comments: