August 22, 2015

Нова... лоша серија: Blunt Tаlk

Сите го сакаме Патрик Стјуарт. Не сум сретнал некој што се изјаснил поинаку. Има посебен талент, харизма и авторитетен глас со кој може да те убеди во било што. Присутен е откако знаеш за себе, стои зад неколку улоги што ти го дефинирале детството и младоста и не памтиш дека некогаш си превртувал очи на нешто што го инволвирало него. Еден од ретките такви актери. Blunt Talk изгледаше како уште една прилика што ќе ја износи феноменално. Судејќи според American Dad!, Family Guy и една епизода на Extras, бев убеден дека талентот му е функционален и за комедии. После втората епизода на Blunk Talk ми е јасно како може да угушиш нечии способности со лошо сценарио, па макар да биле на актер како Патрик Стјуарт.


Серијата е на Џонатан Ејмс (типот зад Bored to Death), ја продуцира Сет МекФарлејн и ги следи глупостите на британскиот водител во Лос Анџелес, Волтер Блант. Блант е скандалозен, а серијата уште на почетокот од првата епизода се обидува да го стави тоа до знаење. Го фаќа полиција со транвестит проститутка, видно пијан, набргу се појавуваат новинари, па репутацијата му е сериозно нарушена. Воопшто не е во прилог на шоуто што го води, зошто рејтинзите се и онака слаби. Супер, си викаш, ќе го гледаш Патрик Стјуарт како пие, шмрка кокаин и го шармира секое живо суштество околу. Не. Многу брзо по ветувачкиот старт, Blunt Talk се претвора во каша од невкус, мрзливо сценарио, очајни финти и досадни споредни ликови. Претпоставувам дека идејата била Блант и неговиот батлер, асистент и пријател Хари да бидат тука "смешните изгубени британци", но единствено нешто што е изгубено овде е приликата да се направи добра серија.

Патрик Стјуарт е брилијатен како и секогаш. Очигледно е дека се забавува, дури и самиот си го кажува тоа по интервјуа и промоции за серијата, меѓутоа прашање на време е кога серијава ќе го намести да прави будала од себе. Не на нивото на Шетнер додуша, прости за споредбава, Шетнер секогаш бил така... нестабилен, ама јас не можам да го гледам ова веќе. Не знам кој стои зад овие спрдњи тука, ама ако Сет Мекфарлејн или неговиот тим асистенти се филтерот низ кои поминуваат, тогаш е јасно дека комплетно му е изгубен осетот за хумор или едноставно прекинал да се грижи. Мислам, види ги последниве сезони на сериите што ги има создадено. Патрик Стјуарт секоја реплика ја испорачува беспрекорно и успева да е смешен, ама тоа се должи само на него, а не на дебилите што го пишуваат ова. Кога ќе ставиш едно 3-4 празни ликови кои не прават никаква разлика, резулатот е очаен. Многу сакав да го сакам ова, ама ете, не ми дозволува.

Првата епизода е стварно добра. Ете, тоа нема да го оспорам. Има добри моменти, има дури и камео на Брент Спајнер, ама втората наговестува правец што немам желба, а ни време, да го следам. Проблем е кога нешто уште на самиот почеток делува заморно. Штета ќе биде ако ова остави дамка на кариерата на Патрик Стјуарт.

No comments: