February 2, 2014

World of Warcraft викенд: Judgement of the Black Prince, OpenRaid, Warlords...

Иако World of Warcraft сесиите викендов ми беа пократки од насловот на постов, успеав да постигнам неколку битни ствари во тотално небитната кариера во играта. После долги (напорно и репетитивни) месеци, го завршив легендарниот квест од Wrathion. Можеби не е најголемото достигнување во експанзијата, но ми беше особено битно зошто вложив многу време. Линијата квестови не е толку тешка колку што е напорна, да не речам досадна, меѓутоа Xing-Ho, Breath of Yu'lon е нешто што морав да го имам. Како и за престиж во виртуелен свет со елфови, така и за прогресот на Timeless Isle. Со ова, го завршувам LFR рејдањето со Ворлокот до следната експанзија. Доволно беше. Собрав тоа што собрав и овој тип на рејдање не би го допрел ни од далеку со стап. 


Почнав да користам OpenRaid. Зошто не сум го користел ова до сега, не ми е јасно. Не само што служи како алатка за групирање на играчи за актуелни рејдови, туку е и одличен начин да се поминат старите за кои некогаш е тешко да собереш група, а не си во можност сам да ги истрчаш. Благодарение на ова, вчера попладнето имав фина прилика да стапнам пак во Ulduar, после добри пет години и да се потсетам на можеби најдобриот рејд во цела игра. Проаѓањето на ваква стара содржина само ме потсети на најславните денови на World of Warcraft. Кога Blizzard секој реусрс го трошеа на развој на квалитетно искуство за играчите, кога заедницата не беше збирштина на разгалени серковци. Mists of Pandaria колку и да е добра, никогаш нема да го повтори тоа искуство и гламурозност, и не, не го базирам ова на носталгија. Можеби ќе треба да помине време некои ствари да отстојат, меѓутоа тука зборувам за квалитет на приказна. Искрено се надевам дека Warlods of Draenor ќе успее да го врати тој познат дух на светот.

Кога веќе спомнав за трошењето на ресурси на Blizzard, што е со in-game продавницата? Не ми смета толку многу наплаќањето за промена на сервер, име на карактер и раса колку продавањето на маунтови и петови. Првото е безобразно скапо и срамота е што за пиксели се истите цени. Дваесет евра за маунт? За жал, додека има на кого да го продаваат, ќе продаваат. Лакомо, ама ништо не можеш да направиш освен да игнорираш. 

Вести за Warlords of Draenor едвај има. Освен нови модели за постоечките раси и продавањето на инстант левел 90, нема. Второво е уште една работа со која не можам да се согласам. Немам ништо против инстатното појачување (кое ќе е вклучено во самата експанзија) на еден карактер до 90-ти левел за да можеш одма да скокнеш во експанзијата, но ако може да се купи која е поентата на играта? Зошто толку брзо до крајната содржина? Разбирам дека играта е стара, има премногу левели, меѓутоа се губи убавината ако можеш да прескокнеш четири експанзии. Се надевам дека оваа услуга ќе ја наплаќаат дупло повеќе од трансферот на сервери.

Следниот пост за WoW, се надевам дека ќе ми биде со вести за Warlords. Ми се чини дека некако прерано ја најавија и дека пак ќе има луфта како измеѓу Cataclysm и MoP. Шест месеци без нова содржина е некако прифатливо, само што ова ќе испадне многу подолго...

No comments: