May 5, 2010

Lost 6x14 - The Candidate

По две недели пауза, новата епизода Lost. Речиси и да не се открија многу нови работи, но епизодата успеа да добие позитивна оцена кај мене поради тоа што храбро ја завршија приказната за некои ликови. Уште од почетокот беше јасно дека секој може да умре на Островот, па дури и главните ликови. До сега, не памтам каде во друга серија сум видел како умираат три главни ликови.

Саид се жртвуваше за доброто на другите, човек кој цел живот го поминал како убиец. За Џин и Сан верував дека имаат некаква поголема цел на Островот. Двајцата беа разделени со години, па нивната единствена цел беше да се најдат еден со друг, грижејќи се за ништо друго освен тоа. Откако најпосле се најдоа, ликовите немаше уште којзнае колку да понудат, ниту пак беа интересни за Кандидати. Иако не беше неопходно, сценаристите ги убија, со тоа правејќи ја (доволно) емотивната епизода, потресна. Џек е Кандидатот кој Џејкоб го бара и тоа е тоа.

Во алтернативниот универзум, Лок е кандидат за операција на р'бетот која ја одбива, зошто се обвинува себе за ситуацијата која го довел и татко му, Ентони Купер (оргиналниот Соер од оргиналниот универзум). Купер и Лок имале заеднички живот, сосема спротивен на оној во оргиналниот универзум. Лок го урнал малиот авион со кој управувал, оставајќи го него и татко му инвалиди за цел живот.

Добра епизода, можеби да не прочитав спојлери за се што се случуваше, ќе бев многу повеќе изненаден. А, прочитав и за следната, па друг пат ќе припазувам. :)

Ах, да. Денес прочитав, финалето е продолжено за 30 минути, значи вкупно два и пол часа со реклами.

No comments: