December 6, 2008

Затворени приватните World of Warcraft сервери

Од пред два дена, почна затварањето на поголемите приватни (читај: пиратски) World of Warcraft сервери, кои им овозможуваа на илјадници играчи да уживаат во играта бесплатно. Причината е очигледна. Јас со играње прекинав уште летоска, и планирав да почнам пак кога приватниве сервери ќе ја кракнеа и новата експанзија Wrath of the Lich King.

Огромен број на играчи од приватните сервери се префрлуваа на официјалните, така што после ова верувам дека ќе има многумина кои ќе почнат да ги полнат џебовите на Blizzard. Не се жалам, среќен што можев да играм без пари, но немам намера да почнам да плаќам. Сè уште се наоѓа по некој помал сервер, но верувам дека и тие ќе бидат искоренети за многу краток период.

Повеќето се комплетно исклучени, на BurningWoW сè уште стои сајтот со образложение за затварањето:

"We are sad to inform all the community here that we have been served with a DMCA notice and will be ceasing operation of the servers effective immediately.

As some of you may of noticed, a handful of other private servers have also been hit with this notice, so it is not just us and it is widespread. So far it seems isolated to the hosting provider being used by us and those other servers, but other servers may end up receiving the same notice as well.

We are not taking any chances and are going to be cooperative in this time, and will proceed with taking down all our WoW gaming realms. At this stage we have no intention of reviving the servers, as that would be potentially violating the conditions of the DMCA."

1 comment:

Losteech said...

Да ти кажам, ги оправдувам!
Пцујте ме колку сакате, ама Blizzard беше дури и предобар во односот кон „пиратите“.