October 28, 2008

The Incredible Hulk (2008)

Конечно дојде The Incredible Hulk на ред за гледање. Еден од добрите филмови годинава што решив да си ги почекам на ДВД со добра снимка. Да кажам уште на почеток - филмов е океј, не е воопшто лош. Немав некои очекувања, можеби и затоа позитивно ме изненади.

Ако треба да го споредам со оној од 2003, да, новиов е подобар. Зошто? Трае кратко, има јасна приказна, доволно акција, фино одбран кастинг и неверојатно добра режија и музика. Успеа да го надмине во секој поглед. Едвард Нортон е одличен како Брус Банер, дефинитвно најголемото изненадување во филмов. За него бев малку скептичен, а баш одлично се вклопи во улогата и ме убеди дека е Брус Банер. Совршена комбинација со прекрасната Лив Тајлер.

Hulk од 2003 патеше од асален негативец, додека тука го имаме Abomination. Некако премалку видовме, иако и тоа беше доволно. Како што претпоставував, GCI борбата на крај е курчење со ефектите, веќе сме виделе во Transformers, Spiderman 3 и што и да беше друго. Сфаќам дека е финта да се направи, ама дајте нешто поинтересно. За анимацијата на Хулк немам замерки, совршена е.

Ми се допадна тоа што немаше беспотребни забегувања со приказната како во претходниот. Тука има стриповска приказна, едноставна и концизна, филмот си тече по една линија и тоа е тоа. Ах, да. Се појавува и Тони Старк. Иако повеќе би сакал да видам два дела Iron Man, отколку втор дел на ова, мислам дека со добра приказна би можело да се склопи солидно продолжение.

No comments: