October 3, 2008

Аниме на месецот: Fullmetal Alchemist [Hagane no Renkinjutsushi]

Fullmetal Alchemist е аниме базирано на истоимената манга (нормално), дело на Хирому Аракава, авторка која доаѓа од јапонскиот остров, Хокаидо. Анимето почнува да се прикажува во октомври 2003 и вкупно има 51 епизода.

Почнав да гледам пред три недели и конечно денес завршив со последната епизода. Иако грото од работите што имам да ги кажам за Fullmetal Alchemist се позитивни, не е тоа што очекував. А, очекував многу, после еден куп прочитани рецензии, фалења и препораки.

Приказната е оргинална, досега немам видено нешто вакво. Се работи за свет во кој алхемијата е нормална наука, речиси секаде прифатена и нејзиното изучување е достапно за секого. Така и за две братчиња, Едвард и Алфонс Елрик, кои со помош на алхемија се обидуваат да ја вратат во живот нивната почината мајка. Притоа, забораваат на главното правило во алхемијата, а тоа е дека за да добиеш, треба и да дадеш нешто со еднаква вредност. По неуспешниот експеримент, Едвард ја губи раката и ногата, а Ал го губи целото тело и неговата душа е заробена во голем метален оклоп.

Соочувајќи се со последиците, почнува и нивната потрага по начин со кој ќе ги вратат работите во нормала. Дознаваат дека за камен (The Philosopher's Stone) кој наводно ќе им ја зголеми нивнат алхемиска моќ и ќе им помогне да ги поправат работите. Потрагата по црвениот камен е на некој начин и базата на анимето, но има и еден куп други споредни приказни кои успеваа да ми го задржат вниманието, а и да ја направат и целата серија подобра. Иако очекував многу пообемна обработка на некои елементи од приказната, неможам да кажам дека тоа што го добив е лошо. Да не бидам погрешно сфатен, серијава е феноменална, ова сум само јас и моите големи очекувања.

Анимето напредува со секоја нова епизода, се откриваат нови работи, некои од старите се објаснуваат, но незнам зошто е толку стегнато. Има тука огромен простор за шарање и за експериментирање и потенцијал кој некако не е доволно искористен. Поголемиот дел од ликовите кои играат главна улога се некако површно развиени и не оставаат простор за читателот да се поврзе со нив. Веројатно ова е најголемиот проблем што го има Fullmetal Alchemist.

Крајот беше изненадувачки, предвидував што ќе се случи, но не бев ни блиску до тоа што го добив. Приказната иако може да заврши така како што заврши, мангата си продожува понатаму (се збори за втора серија), а има и филм кој го дополнува анимето, Fullmetal Alchemist the Movie: Conqueror of Shamballa. Во план ми е да го гледам деновиве...

2 comments:

Losteech said...

Ти во последно време само аниме гледаш! :O

Anonymous said...

гледај го филмот тоа е крајот. Вторите серии се од стриповите, ги кажуваат работие што не се врзани.