May 1, 2007

Седум нови Светски Чуда

На седми јули оваа година ќе бидат избрани Новите Седум Светски Чуда. Иницијативата е покрената уште пред неколку години од Швајцарската организација New World Open Corporation.

Во конкуренција има 21 кандидат, како на пример, Статуата на Слободата, Колосеумот во Рим, Стоунхенџ, Кинескиот Ѕид, Статуите од Велигденскиот Остров, Ајфеловата кула и уште некои други. Во конкуренција била и Големата Пирамидата во Гиза, но е отстранета поради тоа што веќе е на листата на старите светски чуда.

Гласањето се одвива и преку интернет, јас не гласав, нема ни да гласам, некако немам фаворит од новиве. Од старите, нормално, Големата Пирамида. :)

Штознам, од една страна сево ова е интересно, но од друга е голема глупост, мислам, кој кур.. што ќе ни се нови седум. И кога ќе изберат тие седум, тие другите што ќе бидат? Што е светско чудо, енивеј? :)

Како и да е, клик тука.

No comments: