December 22, 2014

Вентилатор

Знаеш, има некои ствари што мора да го кркаат во лош ден. Некогаш тие ствари си ти, некогаш е новиот Терминатор. Некогаш и го кркаш од новиот Терминатор. Пред две недели излезе и трејлерот за Genisys. Така умрен од внатре после содржината, го чекав денот кога ќе ми дојде тој порив да ја испразнам бешиката врз сето она што е трејлерот, и што ќе биде филмот. Мразам кога мора да судам по трејлери, меѓутоа некогаш чумата што ја најавуваат е толку ебено очигледна.  


Genisys ми е вентилот. Вреќата за боксирање, штреберчето од основно, жена ти што е загледана во турски серии и касни со ручекот, типот чија сексуална определба те збунува. Ужасниот наслов на постов само што се напиша, еј. Сепак, не те тера да се превиткаш во агонија како Genisys. Трејлерот е олицетворение на цела лоша идеја, не само насловот. Во две и пол минути можеш да видиш колку е сè погрешно таму од кај што ти се сервираат филмовите. До каде е дојден Холивуд, еј. До каде го довлечкаа стариот труп на Шварценегер. До верглање на изнемоштени реплики, актери кои се свесни во што се вовлекле, до T-1000. T-1000 не звучеше толку тажно (сепак доволно, доволно тажно), како што изгледа во Genisys. Како од фан филм. Од оние очајни фан филмови каде што главниот актер мисли дека ако ги прочитал сите Star Wars книги, стрипови, декларации на Јода купки е спретен со лајтсејберот и намрштената фаца. Тоа ниво на дно е. 

Освен Калиси, на која очајно се обидувале да ѝ ги пораснат јајцата како на Линда Хамилтон, кои се другиве главни улоги? Едниот е споредна улога во Spartacus, каде што припаѓа само како спореден и никаде на друго место, другиот е засенет од CGI мајмуни. Кој го правел кастингот за Кајл Риз и Џон Конор? Дали има потреба од глупа смешка во оној контекст која инволвира примитивна вештачка интелигенција? Единствениот што мислам дека искрено се забавувал за време на снимањето е Шварценегер. Ептен зошто сум пристрасен, не можам да го обвинам. Некако дедо е сега и самото тоа е чудно симпатично. Си тера филм бе стариот, што му можеш? Башка, може да те дигне на клоци тебе, твојата фамилија, сите што ги знаеш и сè што ти е драго, дури и на овие години. 

И, не сум завршил со Terminator: Genisys. Ќе се вратам, сфаќаш?

1 comment:

Vladimir Patchev said...

Ќути.. срам ме пука уште од сеа... море шо срам - срамотизам, шо би рекла една другарка..

А Вентилатор ти е одличен наслов, чоек ако ништо друго бар нека напраат квалитетна порка - пародија, бар ќе биде забавно :-)))