May 12, 2013

Крај на четвртата сезона на Community

Заврши четвртата сезона на Community, после месеци натегање, одложување и 13 епизоди. За жал, отсуството на создавачот на серијата Ден Хармон, како и неколку сценаристи и продуценти, остави белег на серијата, правејќи ја бледа сенка на она што го гледавме изминатите три сезони. Уште на самиот почеток се осеќаше дека нешто не чини и продолжи така до самиот крај, оставајќи ја иднината на Community неизвесна. За среќа, пред некој ден серијата беше обновена за уште една сезона со 13 епизоди, меѓутоа без Чеви Чејс кој исто така си замина. 


Главниот проблем е веројатно во новите сценаристи кои упорно пробуваа да ја шлепаат сезоната на стари финти што веќе се заморни и истрошени. Особено во првите епизоди каде што серијата доаѓаше до точка на неподносливост. Сепак, добрите приказни и ситуации понатаму успеаа да направат некаков баланс, што и покрај просечноста успеа да ме задржи до самиот крај на сезоната. И повторно со стари штосови, некако добивме задоволително финале кое меѓу другото, го отпиша и Пирс на Чеви Чејс. Покрај несогласувањата со Хармон, Чеви збореше дека Community му била наголемата грешка  иако токму оваа серија го врати назад од мртвите. Сериозно, кариерата му беше сопрена некаде пред дваесетина години и ова му беше некаква втора шанса. Штета, Пирс ќе фали во следната сезона. 

Очигледно Community ќе успее да си ги оствари "шестте сезони и филмот." Иако најпаметно ќе беше да се заврши со оваа сезона пред работите да станат уште полоши.

No comments: