March 11, 2010

Lost 6x07 - Dr.Linus

Интересна епизода, меѓутоа само поради Бен. Ликот е толку добар, што и најлудата идеја за спин-оф кој нема потреба, а и никогаш нема да се случи, ми изгледа примамливо. Бен отсекогаш бил занимлив лик, крајно сомнителен и носел на грб цели приказни во серијата. После оваа епизода, некако ми се чини дека Бен ќе ја одигра клучната улога на крај за разрешувањето на одредени мистерии на Островот.

Веќе знаеме дека Џејкоб има на список неколку кандитати кои треба да го завземат неговото место, и баш ме занима зошто Бен не е еден од нив. Можеби Бен е совршениот избор, но случувањата во алтернативниот универзум, делуваа аналогно со оние на Островот, па такво нешто најверојатно и нема да се случи. Кој е тогаш најкомпетентниот кандидат? Тоа сега за сега останува непознато.

Епизодава содржеше куп елементи кои претходно ги имаше во Lost, но не беа одамна споманти. Пример, бродот Black Rock, една од најголемите мистерии на Островот. Памтиме кога Лок/Флок му рече на Ричард дека е убаво што го гледа без синџири, па тука се поставува прашањето: дали се тоа синџирите на бродот или е некаква скриена метафора? А, можеби само сценаристите намерно не носат во погрешен правец. Битно, дознавме зошто Ричард не старее, останува уште да се открие како. Исто така, треба и објаснување за Black Rock.

Крајот не го очекував, можеби зошто некако го имав подзаборавено Витмор и неговата улога во целата приказна. Имаат уште десетина епизоди до крај, и некако се плашам дека нема време да се објасни се, или па дека ќе натрупаат млитави одговори на крај. Сметам дека и приказната на DHARMA не е целосно комплетирана. Има премногу прашања, а некако времето за одговарање на сите, ми е некако кнап. Lost се движи со исто темпо како порано и незнам колку е тоа добро. До сега во сезонава, добиваме само делумни одговори на прашања кои ја засегаат целата публика.

Следната епизода веројатно ќе биде сконцентрирана на луѓено во Храмот. Приметувам дека така, наизменично ја билдаат приказната. Тие и баш не ми се интересни, па се надевам дека конечно ќе има целосен одговор на било што.

No comments: