May 3, 2009

Crapwerk Sci-Fi Special #3

Замислата ми беше еднаш месечно да објавувам по еден Crapwerk Sci-Fi Special, но некако не успевам во тоа, нели? Повторно имав проблем околу избирањето за долната тројка филмови. Дали да бидат црно-бели Б-филм класици од 50-тите, дали филмови од последнава деценија, или стандардно, моите омилени – Б-филмови од осумесетите и почеток на деведесеттите. Се решив за последнава група, бидејќи ми е омилена и одбрав филмови кои обработуваат сосема различни теми. Мора малку да избегам од киборзи и пост-апокалиптични филмови, па затоа за следниот cSFs ќе спремам нешто поразлично. Ајмо...

2019: After the Fall of New York (1983) Италијанска продукција, интересен почеток, со нарација која ветува многу повеќе и пластична минијатурна верзија од пост-апокалиптичен Њујорк што боде очи, но му дава шмек на филмов. Првите 3 минути. А, очекував навистина многу од филм во кој после нуклеарна катастрофа, завојуван остаток од човештвото и ниту едно родено дете во последните петнаесет години, рип-оф на Снејк Плискин оди во разрушениот Њујорк да го бара чарето. Битно ги искористиле сите костими од локалниот театар...

Universal Soldier (1992) Што е Б-филм без Долф Лундгрен и Жан Клод Ван Дам? Баш размислував кој ми е омилен филм со Ван Дам, и сфаќам дека не ми текнува на некој подобар од Universal Soldier. Ван Дам и Лундгрен се војници (од иста страна) на мисија во Виетнам кои завршуваат мртви убивајќи меѓусебе. Благодарение на таен владин проект, двајцата се вратени во живот како машини за убивање, контролирани како роботи, со избришани сеќавања и кодови наместо имиња. Работите се извртуваат кога дел од сеќавањата ќе почнат да им се враќаат. Одличен акционен СФ, еден од најдобрите од жанрот. Класика. Еден од оние филмови што би можел да ги гледам во било кое време и да не ми биде досадно. Има уште неколку продолженија, имам нешто гледано но не би можел да кажам кој дел е кој. Најверојатно поради тоа што припаѓаат во Z movie категорија...

Tremors (1990) Дали е случајно, не знам, ама секогаш сериски убијци, чудовишта и вонземјани напаѓаат мали и мирни гратчиња низ Америка. Овој пат, гратчето Перфекшн е мета на огромни црви, Грабоиди, што живеат длабоко во земјата. Уникатна идеја, напната атмосфера и актерска екипа која глуми одлично и го прави филмот да биде тоа што е. Еден од најдобрите филмови со чудовишта што сум ги гледал. Може да послужи како пример за тоа како треба да се прават вакви филмови. Има уште три продолженија (ги немам гледано сите), плус серија од 2003. Еве нешто што заслужува да се изгледа маратонски (серијата не, некако се сомневам во квалитетот).

1 comment:

Losteech said...

Кога си веќе на оваа тема... Еве нешто ко за фановите на Star Trek: http://lostseries.forumk.biz/forum-f2/topic-t91.htm#291 :)