January 29, 2018

Книга на месецот: Аltеrеd Cаrbon од Ричард К. Морган

Ја добив Altered Carbon за роденден пред некоја година и си дремеше така на полица. Знаев дека ме очекува зрело квалитетно научно-фантастично четиво, само некако упорно ја одложував поради други наслови. Моментот да ѝ ја тргнам прашината и конечно да видам од што е изградена репутацијата на Ричард Морган, дојде кога веќе почна да се ближи премиерата за најавената адаптација на Нетфликс. Тоа што се поклопи и со мојата желба за детективски noir сајберпанк по третото прегледување на Blade Runner 2049 е само случајност. 

Altered Carbon е приказна сместена околу четири векови во иднината, каде што човештвото е населено и на други планети надвор од Сончевиот систем, интерстеларниот транспорт е стандардна ствар, а смртта е одамна речиси безначајна, благодарение на имплант вметнат во вратот при раѓање, кој овозможува свеста да биде префрлена во ново тело. Луѓето секако умираат и повремено може да си дозволат по некоја нова "навлака", но не секој може или пак сака да си ја обезбеди вечноста. Таa припаѓа на богатата елита.

Tакеши Ковач, главниот протагонист, е поранешен припадник на специјална воена единица. Сега оддаден на криминални активности, загинува во престелка со полицијата, па е осуден на повеќе од сто години мирување во дигиталниот склад пред да добие ново тело. Но, еден ден се буди на Земјата, далеку од неговата планета во туѓо тело и со предлог кој би можел да му ја овозможи слободата - добива шест недели да го реши убиството на милијардерот Лоренс Бенкрофт чија смрт полицијата ја отфрлила како самоубиство, во спротивно се враќа назад да си ја "отстои" казната.

Меѓутоа, дури и тие што се самоубиваат, законски се вратени во нови тела, како превенција за убиствата кои изгледаат како жртвата сама да си го одзела животот. Иако системот за бекапирање на свеста му има изгубено два дена од сеќавањата на Бенкрофт, самиот Бенкрофт е сигурен дека не би си ја разнел сам главата, без притоа да го уништи и имплантот кој го овозможува зачувувањето и шансата за нов живот.

Истрагата го шета Ковач и низ најгрозните нивоа на градското криминално подземје, исплетено со заговори, интриги, пресврти, фатални жени, корумпирани џандари, па и хотели комплетно раководени од вештачка интелигенција. Воден од мотивот дека пред сè работи за сопствената слобода, неретко ги преминува и органичувањата на законот и делува со некои морално сиви методи кои најмногу доаѓаат до израз кога книгата ќе почне да го нагласува акциониот тон. Altered Carbon не само што се занимава со сложени научно-фантастични концепти, туку e преполна и со брутално насилство и експлицитни секс сцени.

Напредната технологија е сржта на нарацијата тука, а Морган феноменално ја вклопува со сите слоеви кои го составуваат светот каде што се одвива Altered Carbon. Дури и религијата наоѓа мал простор во овој трансхуманистички влажен сон, па така ќе налеташ и на група Католици кои одбиваат да ја префрлат свеста бидејќи се коси со нивните верувања. Иако таа тематика на почетокот изгледа само како суптилна провокација, понатаму се наметнува како интегрален дел од главната приказна, но не би сакал да навлегувам во спојлери.

Ова е најинтересното нешто што стигнав да го прочитам последниве месеци. Можеби не се расфрла со комплетно оргинални идеи, ама комбинацијата што Морган ја нуди е повеќе од доволна за да остави силен впечаток. Некои од стварите не престануваат да ме демнат со денови. Altered Carbon е само првиот дел од трилогијата за Такеши Ковач. Морган го носи Ковач на уште две други авантури во Broken Angels и Woken Furies.

No comments: