February 5, 2018

Околу Аltеrеd Cаrbоn серијата

Со сè уште тазе впечатоци од книгата, деновиве ја изгледав Altered Carbon серијата која од минатиот петок е достапна на Нетфликс. Поради ланското разочарување со The Punisher малку бев загрижен околу третманот на Нетфликс кон некои изворни материјали. Меѓутоа, овде и покрај очекуваната креативна слобода што продуцентите си ја дозволиле, крајниот резултат е сосема солиден и компактно спакуван во десет епизоди. Еден од стравовите ми беше да не се полакомат и да ја расцепкаат приказната на две или повеќе сезони. Исто така, уште ми е рано да повлечам цврста линија помеѓу идеите на Морган кои сега живеат на различни медиуми, па во оваа прилика нема да можам лесно да ги избегнувам ситните споредби, ама ќе се потрудам барем спојлерите за книгата да ги сведам на минимум.

Altered Carbon се случува во далечна иднина каде што свеста е дигитализирана, па по смртта на оргиналното тело постои опција да го продолжиш животот во друго. Секако, освен ако не си осуден за криминал поради кој издржуваш вековна казна во мирување, сиромав плебеец или религиски фанатик кој одбива нов живот. Безобразно богатите пак, не само што живеат стотици години, туку имаат и клонови од нивните оргинални тела. Додека не сум почнал да си го препишувам постот за книгата и овде, ќе забележам само дека серијата не губи џабе време да ги излупи првите слоеви од светот во кој егзистира.


Таа експозиција доаѓа рано и културно, па во моментот кога ќе сфатиш каде се наоѓаш, Такеши Ковач веќе почнал да се занимава со мистериозната смрт на Лоренс Бенкрофт. Паралелно на тековните настани низ грозниот неонски Беј Сити и неговите сомнителни курварници, серијата го надополнува ликот на Такеши Ковач со постојани флешбеци од неговите рани милитантни денови во оргиналното тело. Претпоставувам за да ја поврзе публиката и со Ковач кој изгледа различно од Џоел Кинаман, во случај Нетфликс да ја продолжи серијата со адаптирање и на другите книги од трилогијата.

Тука веројатно е и најголемата промена која не само што малку го менува минатото на Ковач и намената на неговата единица, туку му создава и цврсти врски со ликови кои во книгата се прилично мали и му влијаат на многу поинаков начин. Со тоа е изменет и главниот мотив кој подоцна е одговорен за пресвртот во истрагата на убиството на Бенкрофт. Во серијата е горе-доле функционално, меѓутоа различниот емотивен контекст кој е присутен во книгата ми беше многу поубедлив. Реално, серијата не страда којзнае колку многу од ова, но сепак има моменти каде што оргиналната замисла за Ковач би се вклопила посоодветно.

А, кога сме кај работи што се вклопуваат соодветно, дури и повеќе отколку што можев да си замислам - тоа е По, персонификацијата на хотелот со вештачка интелигенција кој се вика "Гавранот". Во книгата хотелот е инспириран од Џими Хендрикс, но претпоставувам дека не успеале да ги обезедат правата за неговиот лик, па не само што се решиле да одат со нешто што (мислам дека) е јавна сопственост, туку и го направиле интегрален дел од приказната како верен помошник на Ковач. Ова е фин пример каде што таа креативна слобода е искористена адекватно и придонесува за настаните на различни начини, наместо да изгледа насилно напикано. По е една од најсветлите точки во цела серија и мислам дека сега не би можел да си ја преставам приказната без него, па можеби затоа и простив неколку други ликови кои воопшто ги нема или нивните елементи се споени во еден.

Стилистички Altered Carbon изгледа баш онака како што очекував, понекогаш дури и ја надиминува мојата имагинација. Градот е дождлив, мрачен, преполн со светлечки реклами и отпадоци, онака баш по стандардите кои ги воспоставил Ридли Скот и се де факто реферетна точка за жанрот на ваков медиум. Онаму пак, каде што живее елитата глетката е комплетно спротивна, исполнета со цветни градини над облаците и раскош. Визуелен аспект кој одлично зборува за разликите во неуспешното утописко општество. Беспрекорноста на ефектите ќе направи тотално да заборавиш дека било што од ова е снимано на зелено платно.

Свежината на серијата ја крепи и слабата застапеност на сајберпанк жанрот надвор од книги, стрипови, аниме и игри. Како и за новиот Blade Runner, критиката и публиката се повторно на различни страни со мислењето, но сепак се надевам дека жанрот ќе доживее нов бран вон рамките на медумите каде што моментално бележи поголема застапеност. Без разлика дали ја имаш читано книгата или не, Altered Carbon серијата е местото каде што можеш слободно да се обратиш долку имаш потреба од детективска приказна сместена во ваков амбиент.

No comments: