January 6, 2012

Doctor Who со Дејвид Тенант

Концептот на серијата и тоа што успеала да опстане неколку децении, беше доволно за да ме заинтересира. Знаев уште одамна за Докторот, само што мојот прв контант со него и не ме воодушеви. Првото нешто што го гледав беа епизодите (некои скроз рендом од таа сезона) со Кристофер Еклстон, деветтиот Доктор. Тоа што претходно ми беше познато за Doctor Who, воопшто не се поклопи со тоа што го видов, а особено не тогаш актуелниот Доктор.

Прво, кој е Докторот? Докторот е Господар на Времето (глуп превод на Time Lord), последниот од неговиот вид. Патува низ времето и просторот со TARDIS (кратенка за Time and Relative Dimension In Space), вселенски брод што личи на телефонска говорница од надвор, и претежно оправа криви дрини низ универзумот. Бидејќи најчесто ги решава проблемите на Земјата, си има и по една згодна придружничка на неговите патувања. Океј, Дона Нобл не, зборам за Роуз.

Докторот е стар повеќе од 900 години. Дел од тоа е прикажано во повеќе од триесет сезони. Серијата има интересен концепт на менување на актерот кој го толкува Докторот. Имено, Докторот кога ќе умре, има способност да се регенерира во ново тело, односно нов актер. Па така, налетав на сигурно најдобрата инкарнација на Докторот, маестралниот Дејвид Тенант. За разлика од претходниот кој ме доведе до тоа да ја пцујам серијата, Дејвид Тенант ми го врати интересот, па тие три сезони со него ги изгледав за многу брзо време. По 12-13 епизоди се во сезона, плус некои специјални за Божиќ.

Тенант е маестрален. Совршено глуми, има неверојатна харизма и успева да го преслика ликот баш како што замислував. Дури и приказните се поинтересни од оние што ги видов со претходниот Доктор. Кога сме кај приказните, не барајте модерен СФ тука. Ниту па нешто претерано сериозно. Не е дека нема и такви моменти, меѓутоа серијата се заснова на нешто друго - забава на британски начин? Претпоставувам дека приказните, костимографијата и сè што има во серијата е останато од времето кога започнала со прикажување и намерно го држи тој стил. Такво е, наивно и детски, на моменти како цртан филм. Има толку необични случки и елементи, па најблиското нешто со кое би можел да ја споредам серијата, би бил Автостоперскиот Водич. Пред некој да го фрли првиот камен за споредбава, да потсетам дека лично Даглас Адамс, има напишано неколку Doctor Who епизоди (кои ќе бидат изгледани деновиве). Во ред, не се сите епизоди со ист квалитет, имаше некои што ги заспивав без да ги догледам, но добар дел од останото и те како вреди.

Затоа што многу луѓе на кои им ја препорачав серијава, ме одбија со истата причина поради која јас ги плукав епизодите со Еклстон, ќе склопам една фина листа со најдобрите епизоди со Тенант. Штета што се само три сезони со него. Зошто навистина, Doctor Who е многу подобра серија од тоа што изгледа. А, "јубилејниот" Доктор замина достоинствено, во емотивно финале, препуштајќи го Тардисот на Мет Смит. Мет Смит е единаесетиот Доктор кој веќе тера две сезони. Иако овие со Дејвид Тенант ми се уште тазе и не знам дали ќе се навикнам лесно на нов Доктор, ќе му дадам шанса.

1 comment:

Anonymous said...

Јас ја гледам серијата и сум затрескана до без свест! Преубава е дефинитивно. Мет е добар Доктор и добро се цклопува но никој не може да го замени Тенант тоа е дефинитивно. Беше и ќе остане мојот омилен Доктор :)