October 2, 2010

Call of Duty: Modern Warfare 2

Фан сум на Call of Duty серијалот уште од првиот дел. До денес, немам играно подобра игра со WWII тематика. Првата ја играв речиси една недела и после тоа со месеци се осеќав како воен ветеран. Ниедна друга игра не ми овозможила такво искуство како Call of Duty.

Конечно, на новата машина, ја изиграв Call of Duty: Modern Warfare 2. За разлика од претходните, последните две продолженија ја поместија воената зона во модерно, денешно време. CoD: MW2 почнува стандардно како и претходниците, со мал тренинг во воена база, краток туторијал за команди и користење на оружјата, кои тука ги има во изобилство. Уште во првите десетина минути, сфатив дека CoD: MW2 е најдобриот FPS што сум го играл било кога.

Извонредна графика, совршена до најситни детали. Прекрасно изработени зони, скоро реални специјални ефекти, поткрепени со одлична музиката на Ханс Цимер, која дава посебен шмек на целата атмосфера. Најмногу ме импресионираа светлосните ефекти и сенките. Предобро направено, делуваше најреално во споредба со било што слично од ваквите игри. Исто така играта има одличен AI, па непријателите играат со некаква тактика, наместо да пукаат по тебе без врска. Се кријат позади ѕидови и мебел, те бараат кога се криеш и понекогаш се страшно прецизни.

Преку фавалите во Рио, снежните планини во Русија, играта оди се до Белата Куќа и Вашингтон кој се наоѓа во воена состојба. Како и во другите Call of Duty игри, приказната е раскажана преку неколку различни ликови кои се борат на различни фронтови, соочени со разни предизвици, непријатели и крвопролевање. Дури и има и мисија каде што играчот е во улога на шпион, инфилтриран во Руска терористичка група која врши масакар на аеродром. Најконтровезната мисија во цела игра, дури и ме праша дали сакам да ја прескокнам. Кога почнав да ја играм, видов и зошто. Мисијата е инаку исфрлена од неколку изданија на играта, на пример, изданието наменето за рускиот пазар. Покрај мисиите во американските предградија, една од најдобрите ми беше онаа на отпадот за авиони, некаде при крај.

CoD: MW2 ги содржи сите елементи кои ги прават добри игрите од овој серијал. Тим кој го следи играчот, разни возила по пат, интеракција со околината (разбивање врати и пукање во слоу моушн, во случајов) и health системот, кој е многу подобар од собирање на health pack-ови како кај некои други слични игри.

За жал, играта трае многу кратко. Кампањата ја завршив за еден ден, за некои 6-7 саати. Единствено очекував малку поспектакуларен крај од овој. Некако на пола ми заврши, таман кога се заиграв асално. Сега ми остана да го пробам "Special Ops" модот, сингл-плеер, зошто верзијава што ја имам крешува на мулти.

1 comment:

Anonymous said...

Супер е играва. Особено тимски, ако се мењаш на секој втор сејв ;-)