February 10, 2009

Уште нешто за Runes of Magic...

Runes of Magic привршува со бета-тестирањето и првата стабилна верзија ќе биде пуштена на 19-ти март годинава. Месецов играта го достигна рекордот со над 450.000 регистрирани карактери (во декември минатата година имало 100.000), што е и повеќе од одлично за MMORPG игра која е бесплатна и го нуди скоро истото што и игрите за кои се плаќа месечно, како на пример World of Warcraft. Името кое ќе го носи конечната верзија е Runes of Magic Chapter I: Rise of the Demon Lord.

Успеав да стигнам до level 11, по што се отвори можност да изберам и втора, алтернативна класа и избрав Warrior. Сега сум Mage Warrior. Стигнав и до главниот град, Varanas City (види скриншоти) што многу потсеќа на Stormwind, но е далеку посиромашен со детали. Незнам дали е до мојата слаба машина (512MB RAM) или лагот во градот се должи на преголемиот број на играчи, но е речиси невозможно движењето низ него. Во местата каде што има помалку играчи, играта се одвива нормално. Доколку е ова проблем од самата игра, се надевам дека ќе биде поправен во стабилната верзија.

По скоро еден месец играње, јасно се гледаат недостатоците на Runes of Magic. Но, сепак се работи за бесплатна игра и тоа е тоа. Најголемиот проблем е сиромашниот избор на опрема, барем за класата што јас ја играм. Често се случува да налетам на многу други играчи кои ја имаат истата опрема што ја има мојот карактер. Квестовите ги има доволно, не се којзнае колку комплицирани, ќе видиме за понтаму. Планирам да играм колку да видам до кај оди играва и што има на другиот дел од светот Taborea.

Инаку, интересно е тоа што секој карактер може да си има посебна куќа која може да послужи за повеќе работи, меѓу кои и менувањето на примарната и алтернативната класа. И пак ќе мора да направам споредба со World of Warcraft, тука коњите покрај тоа што се купуваат, може и да се изнајмат, од 15 минути до 2 часа, и не бараат riding skills или било што такво...

3 comments:

Losteech said...

450.000 играчи? =))
Ова со други зборови значи дека кај и да е Близард ќе ги тужи за плагијаторство. :P

Sorry, but...that's the true :D

Бојан Николов said...

Не верувам дека ќе ги тужи. Нема никаква основа за тужба, плус не е само оваа игра ваква. :)

Anonymous said...

Јас ја играм Cabal. :)