January 6, 2007

Battle City

Една од моите омилени Нинтендо игри. Ја играв пред некој ден на Нинтендо. Братучед ми има Нинтендо.

Значи, контролираш едно тенкче (се игра и со двајца), и целта е да ги уништиш 20-те непријателски тенкови. А нивната цел е да те уништат тебе или твојата база. Со двајца кога игравме порано, еден идеше да ги тепа непријателските тенкови, а друг ја чуваше базата. Инаку, има и "трепкави" непријателски тенкови, кои даваат разни појачувања и животи.

Тоа што тогаш ми беше најинтересно, е map editor-от. Креиравме наши стази, нормално орелчето во базата ќе го заштитевме со тие белите блокови, што неможеа да ги уништат непријателските тенкови. :) Или па цела стаза со цигли, и потсеќаше на Digger. :)

Играва инаку е од 1985, а деновиве открив дека имало е некоја постара верзија, Tank Battalion.

Battle City се наоѓа и како rom за NES емулатори, мада филингот е на вистинско Нинтендо. Повеќе за играва - тука.

No comments: