September 2, 2008

Google Chrome


Денес излезе бета верзијата нa Google Chrome, open source веб-прелистувачот на Гугл. Иако сум одамна верен на Mozilla Firefox и немам никаква намера за промена, сепак да видам што има Google Chrome да ми понуди. Kaко што стои и на официјалниот сајт, овој мал прелистувач со минималистички дизајн и софистицирана технологија се стреми кон тоа да го направи прелистувањето побрзо и побезбедно.

За побрзо, побрзо е, а за побезбедно сеуште не успеав да дознаам. Минималистичкиот дизајн е тоа што го прави Google Chrome толку мазен и убав на прв поглед. Со тоа што горното стандарно мени што го имаат скоро сите прелистувачи е сместено во две икони лево во лентата за URL, отворен е простор за да се добие поглема прегледност при прелистување на веб-страниците. Користи и табови нормално.

Иако позајмува некои елементи од Firefox или Opera, во глобала ми се допаѓа како е се склопено. Сепак, ова е само бета верзија и сигурен сум дека ќе видиме уште многу во случај да не заврши како GTalk. Сериозно, кој користи GTalk?

Moментално е достапна само Windows верзија, а наскоро ќе има и за Linux и Mac OS X. За даунлоуд, клик тука.

6 comments:

Rogi said...

Еве баш сега го пробувам. ОК е. За побрз, е побрз. Добра работа е и што троши многу помалце РАМ од Firefox. Од аспект на безбедност, сеуште не сум приметил ништо :)

За сега ке иде паралелно со Firefox, а за во иднина ке видиме.

Rogi said...

Ме интересира само, каде е чудово инсталирано на PC??? Нема фолдер во Program Files, a search наога само Start menu program group.

Бојан Николов said...

C:\Documents and Settings\Јузернејм\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\

:)

Rogi said...

Благодариме :)

Бојан Николов said...

Ех, ништо. :)

Losteech said...

Па не е лош.